Radna podskupina za sportsku kardiologiju

VODITELJ

Viktor Ivaniš, dr. med.

Zavod za kardiološku rehabilitaciju

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija

Posljednjih nekoliko desetljeća vidljiv je značajan porast populacije profesionalnih sportaša i visoko aktivnih osoba (CAHAP). Rutinska tjelovježba učinkovita je u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, no ne pruža potpuni imunitet, štoviše povećava rizik od iznenadnih kardi Više...ovaskularnih događaja. Prirođene i stečene bolesti srca i krvnih žila su u sportu, rekreativnoj i drugoj tjelesnoj aktivnosti rizični čimbenik koji može dovesti do povećanja pobola i smrtnosti osoba koje se njime bave. Kod osoba sa nedijagnosticiranom kardiovaskularnom bolesti postoji povećan rizik od iznenadne srčane smrti tijekom tjelesne aktivnosti, odnosno vježbanja. 
Kliničku skrb za CAHAP tradicionalno obavljaju multidisciplinarni timovi koji uključuju atletske trenere, fizioterapeute, specijaliste medicine rada i sporta, ortopede. Međutim, optimalni CAHAP tim uključuje i specijalista kardiologije sa ključnom ulogom u dijagnosticiranju i probiru sportaša sa kardiovaskularnim bolestima prije njihovog sudjelovanja na natjecanjima (PPCS), evaluaciji i vođenju sportaša sa sumnjom ili potvrđenom kardiovaskularnom bolesti, te sudjelovanju u stvaranju preporuka osmišljenih kako bi se povećala sigurnost sudjelovanja u sportu.

Viktor Ivaniš rođen je 1984. g u Rijeci. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te 2010 g stječe akademski naziv doktora medicine. Od 2013. g specijalizant je kardiologije za Thalassotherapiu Opatija, a od 2019. g radi kao specijalist kardiologije. Voditelj je radne podskupine za sportsku kardiologiju mladih kardiologa Hrvatskog kardiološkog društva od 2018 godine. Predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu PGŽ od listopada 2017 godine.

Nastavlja se educirati u zemlji i inozemstvu s naglaskom na sportsku kardiologiju.

Dugogodišnji aktivni sportaš, igrao u mlađim uzrastima Vaterpolo kluba Primorje i Košarkaškog kluba Zamet. Trenutno igra nogometnu veteransku ligu za NK Medicinar. U slobodno vrijeme još se bavi sportskim ribolovom, surfanjem, trčanjem polumaratona te je licencirani ronilac s bocama.

U veljači 2017. g član i liječnik tima Artic Breath koji je uspješno oborio 2 Guinnessova rekorda u disciplini ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu u austrijskom jezeru Weissensee.

Liječnik tima Himalaya breathless koji je u studenome 2017. g oborio svjetski visinski rekord u ronjenju na dah u Annapurna masivu na 5200 m nadmorske visine.